Nätverkskort   Det finns 3 produkter.

Sortera efter
Visar 1 - 3 av 3 artiklar

Det finns ett antal saker som du behöver fundera på när du köper ett nätverkskort.

Vad är ett nätverkskort?
För att börja med den enklaste förklaringen till vad ett nätverkskort är för något, så kan man säga att ett nätverkskort hjälper dig att ansluta till internet via ett nätverk (som t.ex. har skapats av en router). Vill man vara lite mer teknisk så skulle man kunna definiera ett nätverkskort som något som används för att skicka och ta emot information inom ett nätverk, vilket kan innebära att ta emot och skicka information till datorer utan att vara ansluten till internet (i ett så kallat lokalt nätverk) eller att ta emot och skicka information till datorer, routrar m.m och vara uppkopplad mot bredbandsnätet.

Olika typer av nätverkskort
Den finns framförallt två punkter som särskiljer olika nätverkskort. Den första stora skillnaden mellan olika nätverkskort är huruvida det är ett trådlöst nätverkskort eller ett trådbundet.

Trådbundna nätverkskort är den äldre typen av kort och är ofta interna (sitter monterade i datorn) och för att koppla upp dig mot ett nätverk med ett trådbundet nätverkskort så behöver du ansluta en nätverkskabel. Fördelen med trådbundna nätverkskort är att de ofta är stabilare och snabbare.

Trådlösa nätverkskort blir vanligare och vanligare i framförallt bärbara datorer och låter användaren ansluta till ett nätverk trådlöst. Medan det inte skiljer jättemycket i funktion och pris mellan olika trådbundna nätverkskort, så skiljer det desto mer mellan olika trådlösa nätverkskort. Detta beror helt enkelt på att det är mer komplext att uppnå en snabb och stabil anslutning utan hjälp av kablar.

Den andra punkten som skiljer olika nätverkskort åt är huruvida det är ett instickskort (som monteras inuti datorn) eller om det är ett externt nätverkskort som oftast ansluts via USB.

Nätverkskort som instickskort i de flesta datorer finns redan ett nätverkskort i form av ett instickskort. Hos bärbara datorer finns det ofta båda delar medan det i stationära datorer är vanligt att det endast finns ett trådbundet nätverkskort. 
Fördelarna med instickskortet är att du inte behöver ansluta något utan alltid bär med dig kortet i själva datorn. Nackdelen med dessa kort är att det oftast är svagare än de externa nätverkskorten och tar upp plats i datorn.

Externt nätverkskort eller USB-nätverkskort som de ofta kallas för att de allt som oftast ansluts via just USB-uttaget på en dator. USB-nätverkskort finns både som trådbundna och trådlösa nätverkskort, där det senare är den vanligaste varianten. Det som framförallt skiljer olika externa USB-nätverkskort är dels storleken på dem och överföringshastigheten. Om nätverkskortet har dual-band och om kortet har externa antenner eller inte. Dessa skillnader gäller även instickskort och kommer gås igenom här nedan. 

Dual-Band nätverkskort
Den kanske absolut största skillnaden mellan de billiga nätverkskort som finns och de dyrare varianterna är huruvida nätverkskorten har så kallad dual-band. Dual-band innebär väldigt förenklat att nätverkskortet kan skicka och ta emot i olika frekvenser; 5GHz och 2,4Ghz. Single-Band nätverkskort har nackdelen att de nästan uteslutande använder sig av 2,4Ghz-bandet som enklare får störningar och är anpassat för enklare användning så som t.ex. surfning, mailande och ladda ner filer. 5GHz-bandet passar betydligt bättre för mer avancerat användande t.ex. streama film, onlinespelande och cloudlagring. Planerar du att spela lite mer krävande onlinespel eller streama film i hög kvalité är ett Dual-Band nätverkskort att rekommendera. Värt att notera är att data som nätverkskortet tar emot också bör vara i 5Ghz och att du bör kolla upp så att din router också har Dual-Band.

Externa antenner på nätverkskort
Ännu en punkt som har en inverkan på priset brukar vara huruvida nätverkskortet har externa antenner eller inte. Väldigt få tillverkare av nätverkskort brukar skriva upp hur lång räckvidd deras nätverkskort har, detta beror troligen på att det är väldigt mycket som påverkar räckvidden. Men något som man kan tänka på om man letar efter ett nätverkskort för att öka sin räckvidd är att externa antenner oftast förlänger räckvidden, kan dessutom de externa antennerna riktas är det ännu bättre. Generellt kan man även tänka att ju större nätverkskorten är (och ju större antennerna är) desto mer utrymme har tillverkarna haft tillgängligt för att kunna optimera räckvidden, vilket innebär att fysiskt större nätverkskort ofta har bättre räckvidd.

Överföringshastigheter på nätverkskort
Den punkt som jag tror att de flesta kollar på vad gäller nätverkskort är dataöverföringshastigheten. Det som du dock kan tänka på om du är ute efter att köpa ett billigt nätverkskort är att hastigheten på ditt internet oftare begränsas av hastigheten på ditt internet än av hastigheten på ditt nätverkskort. Även de billigaste nätverkskorten har t.ex. en överföringshastighet på 150 mb/s, vilket är en betydligt högre överföringshastighet än de flesta bredband kan skryta med. Det är därför ingen större poäng att leta efter ett nätverkskort med snabb överföringshastighet (om du inte ska skicka mycket data i ett lokalt nätverk), spara istället de pengarna eller lägg dem på ett kort med Dual-Band teknik om du är ute efter en bättre upplevelse.

Rekommenderat nätverkskort för dig med höga krav
ASUS Nätverkskort
Är du ute efter ett riktigt bra nätverkskort som gör skillnad så skulle jag rekommendera ASUS Dual-Band nätverkskort med en extern antenn. Den är förutom att vara riktigt stabil även oerhört snygg (enligt mig). 


Rekommenderat nätverkskort för dig som bara vill att det ska fungera och vara billigt
Nätverkskort
TP-links snudd på klassiska TL-WN725N är utöver att vara betydligt billigare än de flesta andra nätverkskort även stabil, väldigt enkel och med en överföringshastighet på 150 Mbps, så klarar den det mesta. TL-WN725N är dessutom väldigt liten och smidig, detta ger fördelen av att du inte ens kommer att märka av den medan den sitter ansluten i ditt USB-uttag. Den är så liten att du med de flesta laptopväskor fortfarande har kvar nätverkskortet i USB-uttaget medan du har datorn i datorväskan.

Drivrutiner nätverkskort
De flesta nyare nätverkskort installerar själva sina drivrutiner när de ansluts första gången. Behöver du ladda ner drivrutinerna så finns här några tips på vart du kan leta: 

ASUS drivrutiner nätverkskort: Sök på ditt nätverkskort här https://www.asus.com/se/support/ 

TP-link drivrutiner nätverkskort: Sök på deras supportsida, här är t.ex. drivrutinerna för  TL-WN725N http://www.tp-link.se/download/TL-WN725N.html 

D-link drivrutiner nätverkskort:  Sök på din model av nätverkskort här http://www.dlink.com/se/sv/support